--------------------------------------------------------

Контакт

Поштоване колеге, пријатељи фруле, Вама и нама занимљиве информације, фото, аудио и видео материјале о Вашем и уметничком животу других фрулаша, о фрулашким манифестацијама у Србији можете нам доставити на неколико начина:
1. електронском поштом:
srpskafrula@yahoo.com
2. поштом: Удружење фрулаша Србије, Животе Стојадиновића 21, 37000 Крушевац
3. тел/факс 037 401-912 моб. 063 8483-765
4. лично у просторије Удружења у Културном центру Крушевац





---------------------------------------------------------------------------

Чиста десетка за Марију и крушевачке фрулаше

Крушевљанка Марија Шурбановић успешно је и са "чистом" десетком 11.07. 2008. године дипломирала на Факултету музичких уметности у Београду, катедра за етномузикологију. Од почетка оснивања Факултета музичких уметности Марија је прва крушевљанка етномузиколог, а њен дипломски рад под називом "Фрула - традиционални дис-континуитет" оценом 10 оценила је комисија Факултета у саставу: професор др Димитрије Големовић, председник комисије и шеф катедре за етномузикологију, професор др Оливера Васић и професор др Сања Радусиновић. Ексклузивност и оригиналност свог дипломског рада Марија је формирала радом на терену са члановима Удружењa фрулаша "Адам Милутиновић" из Крушевца и стручном анализом уметничког рада и деловања првог српског фрулаша Адам Милутиновића, из Драгобраће, код Крагујевца.
- Преко крушевачких електронских медија случајно сам сазнала за Удружење фрулаша "Адам Милутиновић" и након контакта са њима схватила сам да је то права тема за мене. Изузетну захвалност за помоћ и сарадњу дугујем Радету Кошанину, председнику Удружења, који је и сам истраживањем фрулашке традиције у Србији, путем података, фотографија и аудио-видео снимака мени омогућио ексклузивност теме дипломслког рада и најбољу оцену комисје Факултета. Такође, сви чланови Удружења су се потрудили да обавимо потребна аудио-видео снимања за потребе дипломског рада, тако да је та врста спонтане и без режије обрађене реалне културне слике о народним свирачима на фрули из крушевачког краја мени обезбедила позитиван утисак комисије. Још је Вук Караџић записао да су у прошлости српски музички инструменти били фрула, двојнице, гајде и гусле. То су носиоци српске музичке културе и велико хвала члановима Удружења фрулаша из Крушевца што су ми помогли да на најлепши начин завршим факултет, што упорно, едукативно и афирмативно раде на очувању фруле и подизању свог организационог и уметничког деловања на много виши културни ниво - каже Марија Шурбановић, етномузиколог и велики заљубљеник српске фрулашке традиције.
Фото: Први етномузиколог из Крушевца Марија Шурбановић





Нема коментара: